Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Elektromos nyakörv

Ez egy jó kérdés. Alkalmas arra, hogy az alkalmazását helyeslőt sokan az utált állatkínzó emberek kategóriájába tegyék... Ez egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy egyéb módon nem, vagy alig kezelhető kutyát bizonyos tevékenységre rávegyünk, vagy valamitől hatásosan eltiltsunk.

Kezdjük az elején: a kutya nem ember. Mondhatjuk úgy is, hogy egyes emberi tulajdonságokat rá alkalmazva több is, kevesebb is nálunk. Pontosabb megfogalmazás szerint pedig egy másik faj egyede, amelynek saját, rá jellemző tulajdonságai vannak. Sajátos képességek, igények és kommunikáció, amelyeket ismernünk és értenünk kellene ahhoz, hogy jól meg tudjuk ítélni, mi jó és mi rossz neki, és mennyire. Enélkül ki vagyunk szolgáltatva a félreértéseknek, túlzásoknak, teljes tévedéseknek is.

A kutya falkaállat, számára természetes a rangsor, és a gazda fölé vagy alárendelt szerepet kap. A következetlen bánásmód megzavarhatja a kutya értékrendjét. Hétvégén szabad felugrálni, ölelgetik érte, de a hétfőn hazaérkező gazda tiltakozva ellöki a neki éppen megörülő kutyát. Honnan tudná az állat, hogy a vasárnapi farmer a kutyasétáltatós, a hétfőn viselt még kopottabb pedig a divatos utcai? Ha egyszer nevetnek a szófogadatlanságán, másszor pedig kiabálnak vele ugyanazért? Hol jó vicc, amikor ételt vesz le az asztalról, beugrik az autóba, felfekszik az ágyra, megkergeti a macskát, hol pedig büntetést kap érte? A gazda a fegyelmezés során első sorban nem az eszközének megválasztásával lesz jó vagy rossz a kutya számára. Az időszerűség, a következetesség és az arányosság fontosabb szempontok. A jó időben elcsattanó anyai pofonnak életre szóló előnyös hatása sem az ütés erejéből ered... Találkoztam már esettel, ahol a gazda (vagyis inkább: az állat tulajdonosa) baltával, ásóval, kalapáccsal, késsel, kapával, hurokkal, csákánnyal, gereblyével vagy vasvillával akarta a kutyája tudomására hozni, hogy valami nem úgy történt, ahogy a Homo sapiens ezen egyede elképzelte. A kutyák nem mindig élték túl ezeket az emberi (?) cselekedeteket. Mégsem az erdészeti vagy kerti szerszámoktól kellene eltiltani az embert, hiszen azok az eszközök másra valók, mint amire éppen használták őket.

Nézzük akkor azt az eszközt, ami viszont kifejezetten a kutyák fegyelmezésére szolgál, az elektromos nyakörvet! Nagyszerűen alkalmas arra, hogy viszonylag nagy távolságról is hassunk a kutyára. Messzebbről, mint ameddig a kiáltásunk elhallatszik, és jobban érezhető a hatásunk, mintha megrántanánk a póráznál fogva. Ezek nyilvánvaló előnyök. Hátránya a szakszerűtlen alkalmazásból eredhet. A póráz megrántását mi is érezzük, visszajelzést kapunk arról, ami a kutyának jut. Egy gomb megnyomása a távirányítón számunkra hétköznapi cselekedet: így váltunk tv-csatornát, indítunk filmet, kapcsolunk lámpát, nyitjuk az autónkat. A kutya a nyakörv távirányítójának a megnyomásakor egy jellegzetes hangot hall, amihez társulhat kellemetlen elektomos impulzus. Ez az áramütés nem veszélyes, fizikailag nem ártalmas, de kellemetlen, csípő érzés, amilyet a háziállatok elektromos kerítésénél ("villanypásztor") vagy az elektromos ösztökénél ("villanypuli") már régóta használunk. Nagyon hamar megtanulják a legbutábbnak tartott állataink is a hanghoz társítani a kellemetlen áramütést, és persze igyekeznek elkerülni azt. Az állatkertekben is megbízható védelmet jelentenek, kivéve, ha kikapcsolják, és jön a T-Rex, mint a Jurassik parkban...

A kutya is nagyon jól irányítható vele. A makacs (mert van ilyen) és önfejű csavargók (ilyen is van), de még a támadólag fellépő kutyák fegyelmezésénél is hasznos segítség. De csak szakszerű alkalmazás esetén, amit nem jó autodidakta módon elsajátítani. Az nem állatkínzás, ha az önképző kör a saját nyakában hordva kísérletezget vele, de az már igen, ha a gazda maga próbálgatja a kutyáján. Az ilyen ugyanis szükségtelen fájdalomhoz és szenvedéshez vezet, ami az Állatvédelmi Törvény értelmében állatkínzás, ezért tilos. De mire is lenne jó? A következetlen és aránytalan fájdalomokozás nem szolgálja a tanulást, mert megzavarja az állatot, súlyosabb esetben a személyiségét is átalakíthatja. Honnan legyen önbizalma, sőt, bizalma, ha számára kiszámíthatatlanul fájdalom érheti és éri is? Szakember kezébe való az elektromos nyakörv, akinél eredményt hozhat nehezen kezelhető kutyák esetében is. Ha a gazda már jól eltanulta a használatát, megértette és átérzi az ebben rejlő felelősséget (távolról okozható fájdalom), akkor neki is segíthet a kutyája nevelésében, kézben tartásában. Ne feledjük, hogy ez csak egy eszköz arra, hogy a kutyánkkal jó kapcsolatot alakítsunk ki, különleges helyzetben is legyen lehetőségünk éreztetni a kutyával akaratunkat.

Dr. Lorászkó Gábor