Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Megfázás

Megfázott a két hónapos kiskutya. Milyen teendők vannak? Mit kapjon enni, inni, vitaminok stb.?

A "megfázott" valószínűleg azt jelenti, hogy a gazda tüsszögést, köhögést észlel, esetleg orrfolyás és a kötőhártya váladékozása is megfigyelhető. Hogy ez honnan ered, mi okozta, az szinte megállapíthatatlan. Lehetséges, hogy szerepe van benne egy nyitva hagyott ajtónak, a kutya alá tett ruha nyirkosságának, vagy egy gombóc fagylaltnak, de az is lehet, hogy nem. A test jelentős lehűlése az életet közvetlenül veszélyeztetheti. Újszülöttek esetében még hideg évszak sem kell ehhez, mert hőigényük magasabb (gyenge szőrzet, hiányzó védő zsírréteg a bőr alatt), hőtermelésük alacsonyabb (keveset mozognak, és az emésztésük során is viszonylag kevés szabadul fel), a hőszabályozásuk pedig nem működik megfelelően. A lehűlő kölyök abbahagyja az evést, jellegzetes hangot hallat, majd egyre kevésbé mozog és hangja is elhal.

Egy két hónapos kiskutya szőre még gyengén szigetel, bőr alatti zsírszövete is vékony. Hőtermelése viszont sokkal jobb, mert a kölykökre jellemző mozgás, valamint a gyakori táplálkozás (ekkor már nem szopik, vagy annak jelentősége elhanyagolható) során jelentős mennyiségű hő szabadul fel. Már amennyiben tényleg mozog, és jól táplált is. A valamilyen okból hosszabban fekvő kiskutya lehűlhet. Vonatkozik ez az alvásra is, amire a kutyánál általában az amúgy is hidegebb este és éjjel kerül sor, de valamilyen mozgásszervi vagy egyéb megbetegedés miatti tartós elfekvésre is. A test tömege a hőtermeléssel, a test felülete a hőleadással arányos. Vagyis a kis kutya relatíve is kevesebb hőt termel, és relatíve több hőt ad le, mint a nagy testű kutya.

A szabadban tartott kutya fekvőhelyének ezért még egészséges állatnál is száraznak, esőtől és széltől védettnek kell lennie. A kutyaház talajtól elemelése már önmagában sokat jelenthet, és minimális odafigyeléssel a kutyaház bejáratát nem szélirányba tesszük. A házba behelyezett paplanok és takarók kétes értékűek, mert a kutya képes a csuromvizes esőkabátjában, és nem pizsamában ágyba feküdni. Így a rongyok még akkor is vizesek lehetnek, amikor a kutya szőrzete már megszáradt volna. Jobb megoldás egy tisztán tartható, zárt padló, kívülről pedig a kutyaház valamelyes szigetelése. A dupla fal hátránya, hogy élősködők és egyéb ízeltlábúak tartós társbérlőkké válhatnak, beleértve akár egy darázsfészket is. A padozat alá és körbe felszögelt hungarocell kiváló és ellenálló hőszigetelő.

Légzőszervi tüneteket ("megfázott") lehetnek lényegtelenek, átmenetiek, de akár igen komoly következménnyel járók is. Gyenge ellenálló képességű kiskutyában, melynek hátterében általában parazitózisok (főleg bélférgesség) vagy táplálási zavarok (alultáplálás) állnak, olyan mikroorganizmusok is okozhatnak megbetegedést, melyek ugyanazt az állatot nem betegítették volna meg, ha védekező rendszerei normálisan ellátják a feladatukat. Ilyenkor nyilván a betegséget segítő körülmények felszámolására kell törekedni. A kiskutya csekély energia- és folyadéktartalékai miatt az állapot gyorsan romolhat, ezért javasolt nem késedelmesen állatorvoshoz vinni. Egyes légzőszervi tünetek (főleg vagy kizárólag kutyára) veszélyes fertőző betegségre is utalhatnak, ahol a kezelés sikere az időben megkezdett gyógyításon is múlik. Legismertebb ezek közül a szopornyica és a kennelköhögés, melyeket kutyákra veszélyes vírusok okoznak. Gyógyításuk nem könnyű, megelőzésükre hatékony védőoltások állnak rendelkezésre.

Nem egyedi eset, hogy a felső légúti fertőzés tüneteit mutató kutyával egy légtérben élő gazdának hasonló panaszai vannak. Úgy tapasztalom, hogy előbb az ember, utána a kutya megbetegedése következik. Ha bizonyos nem is vagyok benne, de ilyenkor feltételezhető, hogy a kutya a gazdától kapta el az általában hétköznapi (normális körülmények között is a garatban jelen levő, tüneteket mégsem okozó) baktérium okozta szervi megbetegedést. A gyakran létrejövő mandulagyulladások (főleg spániel és uszkár) visszatérésének megakadályozása céljából jobb, ha a gazda a kutyának nem maga adja be otthon a "jól bevált" szereit, hanem a feladatot állatorvosra bízza.

Csapvizet kapjon inni, korlátozás nélkül. Kivétel ez alól talán kizárólag egy friss haslövés (átható gyomorfal-sérülés) esete lenne, minden máskor annyit igyon a kutya, amennyi neki tetszik. A folyadékforgalom súlyos zavarával kísért betegségekben sem a folyadékbevitel korlátozásával törekszünk csökkenteni a kórosan nagy ürítést. Enni az életkorának és fajtájának megfelelő takarmányt kapjon, bizonyos esetekben akár speciális gyógytápot. Vitaminokat csak vitaminhiány jelentkezése esetén előnyös adni a kutyának. Ettől eltérő esetben - szemben a sok irányból, folyamatosan támadó, nagyon erős reklám-áradattal - hatásuk nincs, vagy csak jelentéktelen mértékű.

Dr. Lorászkó Gábor