Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
A kutyák veszettség elleni kötelező védőoltásáról

Jogszabályváltozás miatt (2008. évi XLVI. törvény) 2008. szeptember 1 óta az önkormányzatoknak nem feladatuk az ebek nyilvántartása.

Aki eddig csodálkozott azon, hogy húszezer forintra is megbüntethetik a kutyák kötelezető veszettség elleni védőoltásának elmaradása miatt, az most még jobban fog: az állat tulajdonosával szemben 75 ezertől 225.000,- Ft-ig (!) terjedő összegben bírságot kell kiszabni. Jogszabályváltozás miatt (2008. évi XLVI. törvény) 2008. szeptember 1 óta az önkormányzatoknak nem feladatuk az ebek nyilvántartása. Maradt dolguk enélkül is éppen elég. Az állattartó akár azt is gondolhatja, hogy amennyiben nincs önkormányzati eb-nyilvántartás, akkor nem akad senki, aki számon kérhetné rajta a mulasztást. Költséges lehet a tévedés. Az állategészségügyi, és bizonyos esetekben más hatóságok is felszólíthatják a gazdát az oltás tényének az igazolására. A kötelezően kiszabandó büntetés alsó határa is nagyobb összeg, mint amennyibe egy kutya egész élete alatti védőoltások kerülnek.

Mi változott tehát? Leginkább a felelősség. Nem áll ott a hivatal, hogy az állampolgárokat személyi titkárként emlékeztesse teendőikre. Hanem felnőttként kezelve a társadalmat mindenkinek saját magának kell tudnia, mi is a kötelezettsége. A 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet pontos előírásokat tartalmaz az állattartó felé. A legfontosabbak:

1. A kutyák veszettség elleni védőoltása továbbra is kötelező, melynek költségeit az állat tulajdonosa viseli.
2. Három hónapos életkor után 30 napon belül, majd 6 hónapon belül, ezt követően évente kell beadatni.
3. Az oltási könyvet közterületen a gazdának magánál kell tartania, a kutya továbbadása esetén az iratot is köteles vele adni.
4. Egyedileg sorszámozott kisállat egészségügyi (oltási) könyvet kell kapjanak azok a kutyák, melyeket először az idén oltanak. Jövő évtől pedig minden régebbi könyvet erre a nyilvántartott dokumentumra kell cserélni. Kivételt képez ez alól a nemzetközi állatútlevél, amely szintén regisztrált közokiratként teljes mértékben helyettesíti a régi és az új egészségügyi könyveket.

A hétköznapi gyakorlatban az várható, hogy amíg nem érdeklődik valamilyen okból egy hatóság az adott kutya iránt, addig az állampolgárt nem szólítják fel az oltás igazolására. Az autó érvényes műszaki vizsgája, zöld kártyája, egy étterem működési engedélye is akkor válik égetően fontos irattá, amikor egy hatóság a bemutatását kéri. Ha ekkor nincs rendben a papír, az nagy probléma. Még akkor is, ha nincs autóbaleset vagy ételmérgezés. Hát még akkor, ha valamilyen kellemetlen esemény adódott! A kutyák esetében ez jellemzően az ember harapás miatti sérülése. Már a közvetlen egészségkárosodás okozta bonyodalom is jelentős lehet, de a ma is halálos veszettséggel való esetleges fertőződés lehetősége több hatósággal is komoly konfliktust teremthet a gondatlan gazda számára. Talán nem kellően köztudomású, hogy nem csak a nagy kutyák harapnak, hanem a "kis édesek" is. Ugyan nem olyan nagyot, mint őrző-védő fajtársaik, de elég lehet csak a bőr megkarcolása is ahhoz, hogy pl.: egy kisgyerek szüleiben a fertőződéstől való félelem aggodalmat ébresszen (nem is minden alap nélkül), ami miatt az a bizonyos védőoltás nagyon, de nagyon tud már hiányozni.

A probléma biztonsággal megelőzhető: a veszettség elleni védőoltás beadásra bármely magán állatorvos jogosult, az év bármely szakában. A Magyar Állatorvosi Kamara (kötelező érvényű) szakmai irányelvei szabályozzák az állatorvosok eljárását a veszettség elleni védőoltással kapcsolatban. Ennek részeként a szakmai szemmel nézve erősen kifogásolható un. összevezetéses eboltások számát és helyszínét jelentősen korlátoztuk. Pl.: a Székesfehérvár közigazgatási területen csak Csalán, Kisfaludon és Börgöndön lesz erre lehetőség, a város egyéb területein a gazda maga dönti el, hogy felkeresi valamelyik (bármelyik) állatorvosi rendelőt, vagy kéri a kutyájának tartási helyen történő beoltását. Több tucat állatorvos közül választhat. A megye városaiban és településein alapvetően szakmai, de egyéb szempontokat is figyelembe véve kerülhet sor összevezetéses eboltásra, ahol a kamara ehhez hozzájárulást adott.

Dr. Lorászkó Gábor