Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Szem-problémák

Az állat szeme állandóan csipás és folyik a könnye. Már öreg, nem is lát jól. Mi a megoldás, ha nem akar (nem tud) gyógyszerezni?

Valószínűleg nem azért nem lát jól, mert öreg, és az sem befolyásolja a látását nagyon, hogy folyik a könnye. Az már egy félmegoldást jelent, hogy a gazda nem kezdett el erre magától gyógyszerezni. Mert a téves kezelés ártalmaitól mentesült az állat.

Amikor több könny képződik, mint amennyi a könnypontokon át el tud folyni (az orrüregbe), akkor az a szemzugokban kicsorog. Főleg fehér vagy világos szőrű kutyákon és macskákon szembetűnően megfestheti, elszínezheti a szőrzetet. Akár fehérítő samponnal, a szemre vigyázva, folyamatosan tisztítva kevésbé láthatóvá tehető. A túl sok könny termelődésének oka lehet gyulladás is, de nem minden gyulladás egyúttal fertőzés. Tucatnyi antibakteriális szemcsepp van ugyan forgalomban, de a baktériumokat a gyártók márkaneve nem, csak a készítmények hatóanya érdekli. Márpedig alig néhány hatóanyagot tehetünk az állatok szemébe, melyet aztán több gyártó is használ. A kötőhártya sterillé nem tehető, hiszen a környezettel állandó a közvetlen kapcsolata. Tehát baktérium is mindig van rajta, melynek jelenléte önmagában nem feltétlenül jelent fertőzést, pláne nem jelent megbetegedést. Ha egy helyen az élet feltételei adottak, akkor ott lesz élet. A szükségtelenül kiírtott, normális baktériumflóra helyébe bizonyosan költöznek a környezetből más baktériumok, amelyek majd nem lesznek érzékenyek az adott szemészeti készítményre (hiszen másként nem is maradnának életben az adott helyen). Vagyis nem szakszerű alkalmazás esetén közvetve mi magunk segíthetünk elő fertőzést ott, ahol eredetileg nem is volt.

Lehetséges, hogy a könny mennyisége nem több a normálisnál, vagy akár még kevesebb is, de nem tud elvezetődni, mert a könnypontok vagy a csatorna elzáródott. Fejlődési rendellenesség is okozhatja, ahogy azt a rövid állcsontú kutya- és macskafajtáknál gyakran tapasztaljuk. A szögben tört könnyvezető nem alkalmas a folyadék orrüregbe juttatására. Szerencsétlen módon ezeknél a fajtáknál még a szemgolyó helyeződése is kedvezőtlen, mert kidülledve kevésbé védett, sérülésre és fertőződésre hajlamosabb, ami általában fokozott könnytermelődéssel is együtt jár. A kamillateás (friss, tiszta, langyos) vagy bórvizes mosás segíthet, és főleg a kutyák akár hozzá is szoktathatók az elviseléséhez.

A látszólag ép szem tartós és erős könnyezésének hátterét érdemes megvizsgálni, mert oka lehet pl.: az un. harmadik szemhéj belső felületén lévő tüszők idült gyulladása. Heteken, hónapokon át irritálhatja ez a kóros folyamat főleg a kutyát, pedig állatorvosi kezeléssel nagyon eredményesen kezelhető lenne. A beavatkozás nem szép látvány, mert ki kell fordítani hozzá ezt a pislogóhártyának is nevezett szervet, de enélkül elbírálhatatlan az állapota.

Bár idős állatra vonatkozott a kérdés, előfordulhat, hogy kóros helyen lévő pillaszőrök érintik finoman a szaruhártyát, ami nem szűnő könnyezéshez vezet. Veleszületett betegség, és már fiatal kölyök korban megjelennek ezek a normálisnál szempillánál sokkal vékonyabb, egyesével álló szőrszálacskák. Gyakran csak nagyítóval fedezhetők fel. A szemhéjakat el kell emelni a szemgolyótól, amit legjobb általános érzéstelenítésben végezni. Hálátlan a kezelése, mert a jó mélyen ülő szőrhagymákat egyesével kell eltávolítani. A kimetszés helyett a rádiósebészeti műszerrel esetleg lézerrel végzett beavatkozás tekinthető korszerűnek. Általában ismételni kell a kezelést, de idővel csak sikerül az összeset maradéktalanul eltávolítani.

Apró mirigyek nyílnak a szemhéjak szélén, a szempillaszőrök között, melyek kivezető nyílásának elzáródása irritáló lehet, és könnyezéshez vezethet. Kisebb daganatok úgyszintén okozhatnak ilyen tünetet, de ezek ritkák.

Az erős hunyorgással, főleg egyik oldalon, egyik napról a másira fellépő könnyezés kiemelt jelentőségű, mert felveti idegen test, vagy pedig szaruhártya-sérülés gyanúját. Az elsőre példa a kutyáknál a toklász (egérárpa vagy cigánybúza nevű fűféle része) szemhéj alá kerülése, a másodikra a verekedő kandúrok szaruhártya-sérülése. Különösen az első igényel feltétlenül szakszerű vizsgálatot és ellátást, méghozzá sürgősen. Az önmagától eltávozni nem tudó idegen test a szem kilyukadásához, így a látás végleges elvesztéséhez, akár általános fertőzésre vezethet.

A szembe lógó szőrökről a pulinál és néhány más fajtánál is erős tévhitek terjedtek el. Állítólag védené az érzékeny szemét a megvakulástól. Ennek a minden alapot nélkülöző tévedésnek köszönhetően szeretett magyar fajtáink gyakran szenvednek élethossziglan teljesen fölöslegesen attól, hogy egy marék szőr lóg a szemükbe.

A látás csökkenésének vagy elvesztésének okai lehetnek a szem felszín alatti képleteinek elváltozásai károsodásai. Sérüléseket vagy mérgezéseket kísérő vérzés, lencsehomály, váladékok keletkezése, a szivárványhártya letapadása és sérülése, helyi keringési zavarok, fonálférgesség, cukorbetegség, érfalkárosodás, stb. Vizsgálatuk gyakran meghaladják az átlagos állatorvosi ismereteket, és specialistákat igényelnek. Mindenesetre gyanú esetén érdemes állatorvoshoz fordulni, aki majd javaslatot tesz a következő lépésre.

Dr. Lorászkó Gábor