Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Nyaralás

Hogyan készítsük fel a kutyát, macskát a nyaralásra? Milyen dokumentumok és oltások szükségesek? (ezt későbbre) Néhány ország, ahol különösen oda kell figyelni?

Ők készen állnak, eleve rajtuk a fürdőruha, felőlük akár rögtön indulhatunk. – Ez a válasz igaz is, meg nem is.

Vegyük előbb a macskát: macskának lenni jó. Ahol a nyaralás is szóba kerül, abban a házban valószínűleg különösen jó dolog macskának lenni. Központi szerep, odafigyelés, kiszolgálás, kényelem. Nahát pont ezek forognak veszélyben a macska számára egy nyaralásnál. Ha őt kérdeznénk, köszönné, és inkább maradni akarna. Kivételnek tekinthető, amikor a lakást átmenetileg egy kertes házra cseréli fel a gazda, ami egy érdekes kirándulássá válhat a macska számára. Érdekes, de akár veszélyes is, beleértve az elszeretés és elvesztés lehetőségét is. Ne feledjük, egy kandúr akár dönthet úgy is, hogy inkább marad Macskatahitin a karcsú cicalányok között, minthogy visszaköltözzön az emeleti lakás magányába. Persze azt már nem láthatja előre, hogy az időjárás hetek-hónapok alatt nagyot változhat, és a helyi kemény „legények” sem adják át maguktól a cicalányok ledér szerelmét. Csakhogy akkor már késő lehet, és egy elcsavargott macskát igen kis eséllyel talál meg a gazdája. A megfelelő védőoltások, a külső és belső parazitáktól való mentesítés (utazás előtt és után is ésszerű) csökkentik az egészségügyi kockázatát annak, hogy szokásos környezetét – remélhetőleg csak átmenetileg – egy más jellegűre cseréljük fel.

Jól szocializált kutya nyaraltatásának van értelme. Az utazás előtt egy rendszeresen oltott kutyával nincs egészségügyi teendő, az antiparazitikus kezeléseken túl. Érdemes figyelembe vennünk azt a tényt, hogy bár hazánkban (a világ egyik első országaként) eredményesen felszámolták elődeink a veszettség ember közelében élő kutyák által terjesztett, un. városi járványtani formáját, de ez nincs mindenütt így. Több déli, akár magas turisztikai színvonaláról ismert országban a lakott területek szabadon kószáló kutyái veszettséget terjeszthetnek. Saját kutyánk megfelelő védőoltása – mai ismeretek szerint – teljes védettséget biztosít nem csak neki, hanem közvetve a családnak is. Köztudott, hogy a veszettség vírusa egy hosszú, akár több hónapos lappangási idejű, gyakorlatilag mindig halálos kimenetelű megbetegedést okozhat. A nyaralásnál történt, rég elfeledett kutyaverekedéssel hazahozhatnánk a veszélyt oltatlan kutyánkkal…

Kevésbé drámai, de jelentős egészségügyi veszélyt jelentenek egyes paraziták (lepkeszúnyogok, kullancsok, más vérszívó élősködők) közvetítette megbetegedések, melyek a mediterrán országban, de az Egyesült Államokban is elterjedtek. A valóban hatásos antiparazitikus készítmények mellett pl.: a szívférgességnél szóba jöhet a külföldön tartózkodás ideje alatt folyamatosan szedett gyógyszer javaslata is, hasonlóan az emberi malária hagyományos megelőző kezeléshez.

Az Európai Unión belül kutya, macska és vadászgörény csak egyedi jelölés (tetoválás, még inkább mikrochip) és un. állatútlevél birtokában utazhat, melyet az ellátó állatorvosoknál lehet igényelni. Ez élethossziglan elegendő dokumentum az utazáshoz az Unón belül. Egyes országok további követelményeket szabnak, első sorban a rettegett, járványtanilag különleges, a haza állattartók által sajnos nem kellően tisztelt (jelentős az oltatlan kutyák aránya, noha bő hatvan éve kötelező) veszettség miatt. A mentes országok (Egyesült Királyság, Írország, Svédország, Norvégia, Málta) még az átutazást is előzetes (akár hónapokkal korábbra előírt!) vérvizsgálatokhoz kötik, melyeket minden körülmény között betartatnak. Akár elpazarolta valaki a repülőjegyének árát, lefoglalt szállodáját, akár nem. A II. Világháború Nagy-Britannia számára legvészterhesebb évében az amerikai segítség meghatározó jelentőségű volt. Állítólag az amerikai főparancsnok, Eisenhower a saját kutyáját magával akarta vinni, de az angol állategészségügyi hatóságok az ő esetében is ragaszkodtak az egy éves karanténhoz. Úgy mondják, a királynőhöz is ment kivételes bánásmódot kérni, de ő nem akart ebbe a szakmai kérdésbe beleszólni. A mentesség esetleges elvesztése után azt csak igen nagy áldozatokkal lehetne helyreállítani, ha egyáltalán sikerülne. A szintén szigetország Kubában a kutyákban járványként előforduló un. utcai veszettségtől úgy szabadultak meg, hogy állítólag a sziget összes (!) kutyáját kiirtották.

Dr. Lorászkó Gábor