Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Vakarózás

Vakarózik a kutya - a mellkasát próbálja elérni, pedig nincs sem bolhája, sem bőrtünete. Vajon miért?

Nem tudom. A vakarózás egy olyan panasz tud lenni a gazda részéről, ami sírba teszi az állatorvost. A kérdésre szakszerű válasz így hangozhat: egymást követő, egymásra épülő, szükség esetén ismételt kiegészítő vizsgálatokkal szűkíthető a szóba jöhető kórokok köre. Hiszen abból indulunk ki, hogy valami oka csak van a vakarózásnak.

Hétköznapi gyakorlati eljárásnál előre vesszük a legvalószínűbb okokat: külső élősködők és allergia. Az élősködők nem mindig látszanak: élhetnek a bőr felszíne alatt (rühösség), a szőrtüszőkben (szőrtüszőatkák), időlegesen jelennek meg (rejtekhelyről csak táplálkozáskor előjövő paraziták), apró méretük nem hívja fel magára a figyelmet (tetvek), vagy olyan kevés van belőle, hogy alig látjuk (bolha), esetleg a bőr alatt vándorolva csak csík szerű nyomuk árulkodik róluk (fonálférgek). Allergia okából „szerencsére” több ok lehetséges a kutyánál, mint amennyit e válasz méretében egyáltalán fel lehetne sorolni. Ha nem is bármi, de a kutya környezetének nagyon eltérő alkotói képesek súlyos viszketegséggel kísért állapotot létrehozni. Az adott kérdésre vonatkoztatva: érintés által kiváltott, un. kontaktallergiát az állat fekvőhelye (textil, szőrme, műszálas anyagok, a tisztításukhoz használt mosószerek, etetőtál, stb.), ételallergiát pedig valamennyi húsféle, és számos egyéb élelmiszer (tej, dió, répa, paradicsom, burgonya, stb.) okozhat. A környezetben olyan tényezőknek is lehet allergizáló hatása, amire talán nem is gondolunk (nád, gombaspórák, légy, svábbogár, macskaszőr, emberi hámképlet, stb.). A paraziták után vezető allergiás okként a különböző növények szemmel nem látható spórái jönnek számításba, melyek belélegzése váltja ki a bőrtüneteket. A virágzáshoz kötött nagy mennyiségű pollen szezonális allergiát okoz ugyan, de a felismerést zavarja, hogy egyszerre több növény virágzik, és egyszerre többre is lehet allergiás az állat. Az emberrel ellentétben a kutya „allergiás szerve” a bőre. Tehát amíg nekünk orrunk folyik, szemünk viszket, esetleg gégevizenyő okoz légzési nehézséget, addig a kutya szinte kóroktól függetlenül minden allergiás megbetegedése során viszketegséget mutat. A vakarózás másodlagos bőrelváltozásokhoz, sérülésekhez, bőrfertőzéshez vezethet, amelynek tünetei elfedhetik az eredeti kórképet.

Amennyiben a gazdát eléggé zavarja a vakarózás ahhoz, hogy rászánja magát egy alapos kivizsgálásra, akkor annak a menete a következő szokott lenni: a kórelőzmény részletes kikérdezése és a kutya vizsgálata után – hacsak nem lesz határozott gyanú valamilyen okra – parazita ellenes kezelés, bűzmirigy kinyomása (állítólag ez is allergizál) és valamilyen tüneti kezelés következik. Ha valaki ennél jobbat szeretne, akkor vérvizsgálattal megnézhetjük, tényleg allergia van-e a háttérben, és nem valamely szerv működészavara, vagy pedig fertőzés okozza a tüneteket. Amennyiben allergia marad a gyanúsított, lehetőség van az okok keresésére vérvizsgálattal (kutyának akár 91 allergizáló okot tartalmazó vérvizsgálati panelt is javasolhatunk, amely vizsgálatokat az USA-ban végeznek el erre szakosodott laboratóriumban), vagy egyes esetekben szövettani mintavétel is indokolt lehet. Kiterjed elváltozásoknál a bőrkaparék mikroszkópos tanulmányozása, és mikrobiológiai kiegészítő vizsgálat is segíthet a kezelés hatékonyságának javításában.

Szóval ez kevéssé látványos probléma, mégis nehéz ügy. Szükség van együttműködésre, fegyelmezettségre (a táplálékallergia kezelésére különleges étrend szükséges), és türelemre is.

Dr. Lorászkó Gábor