Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Féreghajtás

A kutya férget hányt. Még kölyök, elég neki a féreghajtó tabletta?

Igen is és nem is. A haszontalannak tűnő válaszhoz érdemes kissé megismerni ezeket a parazitákat, amelyek minden undorítóságuk ellenére tisztelni valóan zseniális stratégiát választottak életben maradásukhoz. Több száz fajuk közül féltucatnyinak nagy a közegészségügyi és állategészségügyi jelentősége.

A kutya testén kívül a bélférgei csak rövid ideig maradnak életben, azoknak a gazdára (vagy köztigazdára) szükségük van. Egyes féregfajok vizes élőhelyen (lefolyásmentes apró tavak, bányatavak), nyáron akár hetekig, egyébként viszont csak percekig, órákig élnek. Nem úgy a szaporodási alakjuk, a pete! Több féregfaj petéje is erős, dupla burokkal védett, így akár két évet is kibír a környezetben, megőrizve fertőző képességét. „Bezárkózva a házába” anyagcserét gyakorlatilag nem végez, ezért szinte elpusztíthatatlan. Aztán jön a kutya, és mondjuk rálép a porban lévő, mikroszkópikus méretű petére, amely passzívan a szőrzetre kerül. Arra vár, hogy az állat lenyelje. A gyomorban kémiai ingerek érik, a szunnyadó parazita „felébred”, és a vékonybélbe jutva kikel a petéből. A parányi féreglárva átfúrja a bél falát, a keringésbe jut, ami a test bármely részébe elsodorja. Számára kedvező helyen a kis lárva elhagyja az ér üregét, és szabad vándorlásba kezd. Keresztül-kasul fúrja a különböző szerveket, akár májról, akár izomról vagy szemről van szó. Vándorló lárvával találkoztam még a csípőízület üregében is.

A lárva időközben érésen megy keresztül, növekszik, és egyszer vagy többször bebábozódik és vedlik. Érdekes módon a lárvák egy része báb állapotban megszakítani is képes az életciklusát, és kis tokban hosszú hónapokig vegetálhat, várakozhat. Mivel szinte minden szervbe eljuthat, így kerülhet az emlőbe is. Amikor a lárva többszöri vedléssel eléri a – fajtól függően különböző, de nagyságrendileg – két hónapos kort, akkor a keringéssel a tüdőbe sodródik. Átfúrja a légutak falát, bejut az üregébe. A kutyát köhögésre ingerli, így a hörgőváladékkal a garatba kerül, ahonnan a kutya lenyeli. A vándorláson túl levő, lenyelt lárva még egy vedlésen esik át, majd ivarérett, kifejlett féreggé válik. A fajától függően a vékony- vagy a vastagbélben helyezkedik el, és megkezdi szaporodását, tízezrével termelve a petéket, melyek a bélsárral a környezetet évekre szennyezik, ill. fertőzik. A pete lenyelésétől számítva fajonként különböző, nagyságrendileg két hónapos idő telik el, mire sor kerül a peték ürülésére.

A férges anyától származó petével a kölyök akár az első napon fertőződhet, aminek eredményeként két hónaposan ő is üríteni kezdi a petéket. Ha a férgek nagy számban élnek a bélben, spontán kisodródhatnak a bélsárral vagy hányással, így a gazda észre veheti. De két hónaposnál fiatalabb kiskutyákban is gyakran tapasztaljuk, hogy férgeket ürítenek, mely parazitáknak kb. két hónapot előtte vándorolniuk kellett. Hogyan lehet ez, amikor a kiskutya maga sincs még annyi idős, mint a férgei? Fertőződhetett a vándorló lárvákkal a méhen belül, hiszen azok bárhová, így a magzatba is eljuthatnak. Ennél nagyobb a jelentősége az emlő szöveteibe jutott, és a vándorlásuk közben átmenetileg nyugalmi állapotba került lárváknak. Az anyaállat tejelválasztása hatására kibújhatnak a tokjukból, és a tejjel átjuthatnak a szopós újszülött kiskutyákba. Az a féreg, ami az átmeneti nyugalomba jutása előtt már egy hónapot vándorolt az anyában, annak a kiskutyában már csak egy hónap fejlődési időre van szüksége, így az egy hónapos, még kizárólag anyatejen táplált kölyökben is kialakulhatnak a kifejlett, bélben élő férgek.

A féreghajtó tabletták, folyadékok, paszták és cseppek kivétel nélkül csak a bélben élő, a vándorlási szakaszon túljutott férgeket képesek elpusztítani. Igaz ugyan, hogy ezt nagy biztonsággal (egyszeri kezelés elegendő lehet valamennyi féregfaj ellen) teszik, de azt nem akadályozhatják meg, hogy a vándorló lárvák a bélbe jutva folytassák, amit az éppen elpusztítottak abbahagytak. Tartós hatása csak egy bizonyos, bőrre cseppentendő gyógyszernek van, amely egy hónapon át is folyamatosan elpusztítja a bélben utolsó vedlésükön áteső, a petetermeléshez hozzálátni akaró férgeket. Ez a szer viszont sajnos csak a paraziták egy, bár kölyköknél talán legjelentősebb csoportja ellen hat. A szájon át beadható készítmények viszont feltétlenül ismétlendők, kölyköknél általában kéthetente, szertől függően akár kéthetes kortól. Mivel a fertőzésük forrása első sorban az anya, ezért annak rendszeres féregtelenítése a legnagyobb hatású. Mentessé ugyan szinte nem tehető az állat, de az évszakonkénti kezelés a fertőzés alacsony szinten tartásához vezet. Ennek nem csak állategészségügyi jelentősége van, mert az ember fertőződése ezekkel az élősködőkkel nehezen ismerhető csak fel (mi általában köztigazdáik leszünk, ezért bennünk a bélbe már nem jutnak el, így székletvizsgálattal sem mutathatók ki), és még nehezebben kezelhető.

Dr. Lorászkó Gábor