Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Pisilés

A kutyának állandó pisilési ingere van, de nem jön semmi, csak mindig az első alkalommal. Mi lehet a gond?

A jelenség lehet kóros, de lehet normális is. Az egészséges kutya jelölő magatartásánál akkor tapasztalhat ilyet a gazda, amikor a kan kutya a fokozott izgalmi állapota (fiatal, domináns természetű, ivarzó szukák nyomát érzi) miatt kissé túlvállalja magát, így egy idő után kiürül a tartálya, és már csak cseppekre futja a mozdulat során.

Kóros körülmények között a vizelő testtartás felvétele után elmaradó vizeletürülés oka lehet mechanikai akadály. Kutya esetében a húgyutakban keletkező, majd azt elzáró kövek, vagy a megnagyobbodott prostata húgycsőre gyakorolt nyomása a leggyakoribb. A kövek keletkezése egyedileg nem tisztázott, feltehetőleg több hajlamosító tényező (örökletes enzimhiány, ismétlődő húgyúti fertőzések, ivóvízhez jutás korlátozott volta, takarmányozási sajátosságok, stb.) is felelős érte. A hónapok vagy évek alatt létrejövő idegen testekre az időnkénti véres vizeletürítés, erőlködés felhívhatja a figyelmet, és az elzáródás már az életet közvetlenül veszélyeztetheti (húgyvérűség kialakulása, hólyagrepedés veszélye). Akár fizikális vizsgálattal is megálapítható időnként, de röntgenvizsgálattal vagy ultrahanggal is diagnosztizálható. A már érezhető vagy látható kövek feloldása általában nem lehetséges és egyúttal kockázatos is (elzáródás veszélye), így a műtéti eltávolítást érdemes választani. A kan kutyák húgycsöve a végső szakaszán egy vályú szerű csontban (péniszcsont) fut, ahol a húgycső alig képes tágulni, így a kövek elakadásának ez a legvalószínűbb helye. A húgycsőmetszés történhet ideiglenesen is, de akár tarós sipoly elkészítése mellett is szólhatnak érvek. Ez utóbbinál a még hólyagban levő, vagy később keletkező kövek könnyebben tudnak távozni. Tartós és jó sipolyt készíteni nem könnyű, így ennél a műtéti kockázat nem jelentéktelen.

A prostata a kan kutya egyetlen járulékos nemi mirigye, amelyik sajátos módon, a húgycső egy rövid szakaszán, a medence bejáratában részben annak falát is alkotja. Fokozott nemi érdeklődés, izgalom hatására ez a mirigy megnagyobbodik, és az eredileg két szilvamagra emlékeztető formájú és méretű szerv ökölnyi lehet. A hasprés működtetéskor (vizelet- vagy bélsárürítés) a prostata a medence ürege felé mozdul, és beszűkíti azt, összenyomva a szomszédságában levő húgycsövet és végbelet. Az ilyen kutya erőlködését nem kíséri látható fájdalom és számot tevő állapotromlás (szemben a kövek okozta elzáródással), de persze kellemetlen, amikor egy szelep állandóan akadályozza az ürítést. Az emberrel ellentétben a prostata daganatos megbetegedése kutyánál kivételes ritkaságnak számít, viszont ez az un. jóindulatú megnagyobbodás kifejezetten gyakori. Amíg a hólyagköves kutya vizelete véres lehet, a prosztata megnagyobbodását kísérő vérzésnél a vizelet tiszta, csak a húgycső átöblítésekor keveredik hozzá a vér. Végbélen keresztül tapintással is, valamint kiegészítő módszerekkel is vizsgálható. Jól kezelhető, leghatásosabban ivartalanítással.

Az eddigiek első sorban, vagy kizárólag a kan kutyákra vonatkoztak. A vizeletürítési kísérletek eredménytelenségének oka lehet a húgyutak gyulladásos, főleg fertőzéses megbetegedése, amelynél már mindkét nem érintett lehet. A kutyát a vizeletürítési inger gyötri, amely független a hólyag teltségétől. Nem gyakori probléma, de ha jelentkezik, akkor állatorvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség, amely időigényes lehet. Tartós vagy ismétlődő húgyúti fertőzések növelik a kőképződés kockázatát.

Csak egy mondat erejéig utalok arra, hogy a meglehetősen ártalmatlannak tűnő gyakori és bővizelés főleg az idős kutyákra jellemző tünet, amelynek a jelentősége sokkal nagyobb a felvetett problémánál. Hátterében veseműködési zavarok sora állhat (a nőstények gennyes méhgyulladása, idült vesebetegségek, cukorbetegség,egyes mérgezések), melyek elhanyagolása a kutya életébe kerülhet.

Dr. Lorászkó Gábor