Kezdőlap  |  Szolgáltatások  |  Elérhetőség  |  Állatvédelem  |  Tanácsok 
 
Mivel etessünk?

Az adott állatnak lehetőleg a neki legmegfelelőbb állateledelt adjunk! Persze az életbenmaradáshoz egy sokkal alacsonyabb színvonal is elegendő lehet, és nem csak a legjobb lehet az egyedül alkalmas egy bizonyos feladatra.

A közelmúltban egy előadáson elhangzott, hogy a hazai kutya- és macskaeledel forgalmazás összbevétele kb. négyszerese az állatgyógyszerek teljes forgalmának, beleértve valamennyi állatfaj gyógyszerigényét (állattartó telepeket is, persze), de csak a kutya és macska tápforgalmához viszonyítva. Miközben pedig ez utóbbi folyamatosan növekszik, az állatgyógyszerpiac úgy tíz éve számszerűleg azonos bevételt produkál. A nyugati világban, főleg a világpiac felét adó Egyesült Államokban is hasonlóak a folyamatok. Közismert, hogy a gyógyszerfejlesztés rendkívül költséges, és hatalmas szellemi ráfordítást is igényel. Nyilvánvaló, hogy egy ennél (hazánkban négyszer) nagyobb kereskedelmi kapacitású terület nem lehet meg a tudomány nélkül. A piaci szereplőket csábító nagy és növekvő forgalom élezi a konkurencia-harcot, és a vevőkért való küzdelem egyik legjobb eszköze a termékek teljesítményének növelése. Hogyan növelhetők egy állateledel képességei? Összefoglaló megnevezéssel: a minőséggel. Az alapanyagok életkor, testméret és egyéb szükségletek szerinti megválogatása, feldolgozása, kiegészítése, csomagolása hatással van az állateledel kutyában és macskában való viselkedésére, és persze az állat emésztésére, általános egészségi állapotára. Készülnek kifejezetten egyes szervek (vese, máj, szív, stb.) megbetegedéseinek kezelését támogató gyógytápok is.

Az állateledelt valakinek elő kell állítania. Megteheti a gazda is, keverhet, főzhet is. Honnan tudja, miből és mennyit tegyen bele, hogyan adagolja az állatának? Hiszen ő nem rendelkezik azokkal a szakmai ismeretekkel, és feldolgozó technológiával, amely nélkül egyetlen takarmánygyártó sem maradhatna életben a piacon! Hát, természetesen nem tudja, fogalma sincs, hogyan kellene az állateledelt úgy összeállítani, hogy az számos biológiai és gazdasági igényt egyaránt megfelelően kielégítsen. Szokások, hagyományok, féligazságok, felszínes ismeretek, gyanakvás, emberrel vagy más fajokkal való párhuzamok feltételezése, és persze a saját állat iránt érzett szeretet azt a benyomást kelthetik a gazdában, hogy jó az úgy. Holott az állatok számos körülménynek megfelelően akár nagyon különböző táplálékot igényelhetnek még egészséges állapotban is.

A kérdést tehát nem lehet röviden megválaszolni, vagy legfeljebb úgy, hogy: Kérdezze meg kezelő állatorvosát! És vessző, valamint más szakemberek felsorolása helyett pont. Javaslom Dr. Fodor Kinga kolléganő Mit egyen a kutyám? és Mit egyen a macskám? c. könyveit.

Dr. Lorászkó Gábor